Pauls Ančs

Zvērināta advokāta palīgs

Latvija

Šo tīmekļa vietni aizsargā reCAPTCHA un Google privātuma pamatnostādnes, un tai tiek piemēroti pakalpojumu sniegšanas noteikumi.
+371 678 14848

Zvērināta advokāta palīgs Pauls Ančs specializējas jautājumos par ES tirgus brīvībām attiecībā uz precēm un pakalpojumiem. Paula galvenie prakses virzieni ir tiešsaistes tirdzniecība, digitālie pakalpojumi, negodīga komercprakse, reklāma, patērētāju tiesības un preču drošums. Viņš pārstāv klientus saziņā un strīdos ar biznesa partneriem un tirgus uzraudzības iestādēm nozarēs, kurās nepieciešamas specifiskas juridiskās zināšanas par konkrētām precēm.

Pauls ir sajūsmā par unikālajiem juridiskajiem risinājumiem (un problēmām), ko ieviesa nesenais “Uz patērētājiem orientēts jauns kurss” (modernizētu ES patērētāju tiesību aizsardzības noteikumu un izpildes instrumentu kopums), īpaši e-komercijas un platformu ekonomikas kontekstā.

Kā eksperts no Latvijas Pauls ir piedalījies Eiropas Komisijas projektā, kura rezultātā tika radīts gan industrijai, gan patērētājiem noderīgs rīks – ES līmeņa daudzvalodu datubāze ar katras ES dalībvalsts tiesību aktiem, judikatūru, doktrīnu un citiem materiāliem saistībā ar 11 nozīmīgākajām ES direktīvām patērētāju tiesību jomā.

2017

Latvijas Universitātes Juridiskā fakultāte

Maģistra grāds tiesību zinātnē

2016

ZAB „Eversheds Bitāns”

Meistarklases absolvents

2015

Latvijas Universitātes Juridiskā fakultāte

Bakalaura grāds tiesību zinātnē

Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija

Biedrs

2023

ITechLaw Startup Legal Playbook
International Technology Law Association, jūnijs 2023.

Nodaļas par Latviju līdzautori ir Ellex Kļaviņš eksperti: Sarmis Spilbergs, Mikijs Zīmecs, Pauls Ančs, Irina Kostina, Dāvis Gertmans un Tomass Brinkmanis.

2023

Kolektīvās prasības – vienkāršota patērētāju aizsardzība Eiropā
Šā gada jūnijā Eiropas Savienībā (ES) sāks piemērot patērētāju Pārstāvības prasību direktīvu, kas nozīmē vienkāršāku un pieejamāku patērētāju tiesību īstenošanu, tai skaitā kolektīvi iniciētas tiesvedības patērētāju tiesību pārkāpumu gadījumos. Paredzams, ka tas palīdzēs līdzsvarot uzņēmēju un patērētāju intereses, kā arī vairos uzņēmēju atbildību.

2023

Digitālo pakalpojumu akts – kurss uz cilvēcīgāku digitālo vidi
iTiesības 17.02.2023

2022.gada 16.novembrī daļēji stājās spēkā regula 2022/2065 par digitālo pakalpojumu vienoto tirgu (saukta arī par Digitālo pakalpojumu aktu). To var uzskatīt par Eiropas Komisijas centienu iegūt lielāku kontroli pār pakalpojumu sniegšanu tiešsaistes vidē, un tas lielākā vai mazākā mērā ietekmēs ikkatru personu, kas piedāvā vai pērk preces vai pakalpojumus internetā.

2023

Vai prasījumu cesijai turpmāk jāsaņem licence
Jurista vārds, 17.01.2023

Kritika par Senāta Administratīvo lietu departamenta cesijas izpratni.
Šajā rakstā analizēts, kāpēc Senāta Administratīvo lietu departamenta 2021. gada 28. janvāra spriedums SKA-68/2021 ir sistēmiski nesaderīgs ar cesijas institūta izpratni civiltiesībās.

2022

Brīdinājums par vismaz 7 gadus senu parādu
Bez Tabu, 25.11.2022.

Ellex Kļaviņš zvērināta advokāta palīgs Pauls Ančs sniedz komentāru par parādsaistību veidiem un noilguma termiņiem TV3 Latvija raidījumā Bez Tabu.

2022

Likuma vara mežonīgajos rietumos – Digitālo pakalpojumu akts
Podkāsts "Espresso ar Ellex Kļaviņš", 18.06.2022.

Pauls komentē Digitālo pakalpojumu aktu, kas noteiks digitālās vides darbības principus.

2021

Vārda brīvība sociālajos medijos
Radio Tev raidījums "Jautājums. Ieteikums. Risinājums.", 27.12.2021

Zvērināta advokāta palīgs Pauls Ančs piedalās sarunā par vārda brīvību sociālajos medijos kopā ar Galvenās kārtības policijas pārvaldes prevencijas vadības nodaļas vadītāju Andi Rinkevicu un Drossinternets.lv pārstāvi Andri Šilleru.

2021

Starptautiskā reklāmas likumdošana: praktisks globāls ceļvedis, II izdevums
Globe Law and Business, 2021. gada aprīlis

Latvijas nodaļas līdzautors kopā ar asociēto partneri Sarmu Spilbergu, zvērinātu advokātu Edviju Zandaru, juristiem Kasparu Oļševski un Mikiju Zīmecu un jaunāko juristi Annu Martu Nordmani.

2021

Dzelzs dūre patērētāju tiesībās – Omnibusa direktīvu plānots ieviest jau nākamgad!
Autors: Pauls Ančs, 25.02.2021.

Šogad Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm nacionālajos likumos plānots ieviest ES “Jaunajā patērētāju kursā” izstrādātie tiesību akti. Jaunā kursa redzamākā daļa ir Omnibusa direktīva (2019/2161), kura lielo sodu (4 % no apgrozījuma!) dēļ saukta arī par “patērētāju GDPR”. Omnibusa direktīva groza četras nozīmīgas patērētāju tiesību direktīvas, un tās noteikumi stāsies spēkā vēlākais 2022. gada 28. maijā.

2021

Juridiskās atbilstības nodrošināšana e-veikala dibināšanā
iTiesības, 08.01.2021

Sākot e-komercijas darbību, jāņem vērā, ka arī interneta veikali pakļauti noteiktām prasībām un šo prasību izpildi kontrolē tādas uzraudzības iestādes kā Patērētāju tiesību aizsardzības centrs un Datu valsts inspekcija.

Ellex Kļaviņš jurists Mikijs Zīmecs un zvērināta advokāta palīgs Pauls Ančs sniedz informāciju par aspektiem, kas jāņem vērā komersantiem, kuri gatavojas pārdot savu produkciju e-vidē, lai nenokļūtu uzraudzības iestāžu nagos.

2020

Vai visām loterijām obligāti nepieciešama licence?
iTiesības, 18.08.2020.

ZAB "Ellex Kļaviņš" zvērināta advokāta palīgs Pauls Ančs skaidro, kādos gadījumos dažādu loteriju un konkursu organizētājiem nepieciešams kārtot licenci.

2020

Kas jāzina nekustamā īpašuma starpniekiem?
iTiesības drukātais žurnāls, augusts 2020

2020. gada 1. augustā spēkā stājas Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības likums, ko Saeima pieņēma, lai regulētu nekustamā īpašuma starpnieku darbības tiesiskos pamatus, starpniecības pakalpojumu sniegšanu, noteiktu prasības starpniekiem.

Par jauno likumu un gaidāmajām izmaiņām plašāk skaidro Ellex Kļaviņš partnere, zvērināta advokāte Inita Jurka. Savukārt, atbilstību ES vienotā tirgus prasībām komentē Ellex Kļaviņš zvērināta advokāta palīgs Pauls Ančs.

2020

Kas jāzina e-komersantam?
Autori: Pauls Ančs un Mikijs Zīmecs, maijs 2020

Saistībā ar COVID-19, e-komercija uzņem apgriezienus. Uzraugi arī neguļ! Atgādinām e-komersantiem par galvenajām prasībām.

Šī gada martā Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ir saņēmis divas reizes vairāk sūdzību par e-komersantu veiktajiem pārkāpumiem nekā pagājušajā gadā. Līdz ar to paredzams, ka PTAC palielinās tirgus uzraudzību tīmekļa vidē. Sagaidāms, ka arī Datu valsts inspekcija pievērsīs pastiprinātu uzmanību komersantu tīmekļa vietnēm. Tāpēc esam sagatavojuši ieteikumus komersantiem, kas darbojas e-vidē, patērētāju tiesību un datu aizsardzības jomā.

2018

Rokasgrāmata starptautiskajā starpniecības un izplatīšanas darbībā 2018
Baker & McKenzie LLP, aprīlis 2018

Rokasgrāmata veidota uzņēmējiem un juristiem par diviem praksē plaši izmantotiem līgumu veidiem – komercaģenta līgumu un izplatīšanas līgumu. Publikācijā apkopota informācija par 39 valstīm Eiropā, Tuvajos Austrumos un Āfrikā.

Ellex Kļaviņš eksperti Līga Mervina, Mārtiņš Gailis and Pauls Ančs ir vadlīniju Latvijai veltītās nodaļas līdzautori.

2017

Aktuāli un svarīgi aspekti, īstenojot komercpraksi
Bilances juridiskie padomi, septembris 2017

ZAB "Ellex Kļaviņš" eksperti sniedz informāciju par aktuāliem aspektiem, kas nozīmīgi, īstenojot komercpraksi. Publikācijas līdzautori - Pauls Ančs un Edvijs Zandars.

2017

Kā veicināt preču noietu, rīkojot loterijas?
iTiesības; 25.05.2017.

ZAB "Ellex Kļaviņš" eksperti Sarmis Spilbergs un Pauls Ančs sniedz informāciju rakstā par loteriju rīkošanas juridiskajiem aspektiem Latvijā.

Šo tīmekļa vietni aizsargā reCAPTCHA un Google privātuma pamatnostādnes, un tai tiek piemēroti pakalpojumu sniegšanas noteikumi.